Delft faience, Holland, tienkantige plaquette , blauw en wit decor, zeilboten op zeelandschap, niet gemerkt, 1e helft 18e eeuw.
Delft faience, Holland, tienkantige plaquette , blauw en wit decor, zeilboten op zeelandschap, niet gemerkt, 1e helft 18e eeuw.

Bijzondere plaquette in Delft faience

B 25  cm         H  22 cm         dikte  1,5 cm

Category: Tag:

 900,00

Prijs incl. 6% BTW & Verzendingskosten

Out of stock

Meer informatie

Gepresenteerd wordt een zeldzame tienzijdige plaquette in Delfts faience. Het is een siervoorwerp met rechte, afgeronde en ingestulpte boorden gemaakt uit een dikke bruinkleurige pâte belegd met een mooi wit tinglazuur. Het tienkantig plat is handbeschilderd met een onderglazuur kobaltblauw decor van twee zeer mooi gepenseelde driemaster zeilboten (schoeners) in een zeelandschap. Ze hebben in de top meerde Hollandse vlaggen met een ingegrifte koperrode band gehesen. Links en rechts zien we meerdere huizen en boompjes en een kerkje. In de lucht zijn er vogels en een wolkenpatroon. Het plat is afgelijnd met een blauwe lijn. De steile verhoging is rondom beschilderd met een blauwe band  en afgelijnd door twee evenwijdig verlopende lijnen. De in reliëf gemaakte boord is afwisselend beschilderd op een blauwe ondergrond met blauwe wit omrande bloemen en witte bladeren. De rand is blank gelaten. De boord van het stuk is dan weer volledig in kobaltblauw gepenseeld. Bovenaan is er een gelobd half cirkelvormig ornament met centraal een gat, zodat het voorwerp opgehangen kon worden. Onderaan is de basis bekleed met een licht blauwig tinglazuur met vele puntjes. Centraal is een oud vignet van antiquair Mme  A. Avonds van Antwerpen aangebracht met hierin in rood “Artis Amore”. Het plaquette is niet gemerkt maar dat was nog de gewoonte rond die tijd. Het is te dateren in de eerste helft van de 18e eeuw.

Conditie : zoals normaal kan verwacht worden is het tinglazuur aan de randen afgesleten maar verder in perfecte status. Topwerkje !

 

 

Reviews

Reviews

Be the first to review “Delft faience, Holland, tienkantige plaquette , blauw en wit decor, zeilboten op zeelandschap, niet gemerkt, 1e helft 18e eeuw.”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Faience

Porselein

Keramiek

Varia

Glas

Nieuwe Aanwinsten